diumenge, 18 de febrer del 2018

Moble corbat reciclat: El balancí nº 837 de Jacob & Josef Kohn

“Biegen oder Brechen” era el lema empresarial de Michael Thonet i els seus fills. O es doblega o es trenca. I que passa si es trenca? Doncs aprendre dels errors o aprofitar els subproductes. Sempre podem imaginar dissenys derivats de l’ús de material de fusta corbada reciclada quan durant el procés de corbat se'ns ha trencat alguna peça. Aquest és un fet que va posar de relleu l’especialista berlinés Ulrich Fries l’any 2003 en un article titulat “Thonet und Re-Design” que va escriure quan li van demanar un tovalloler Thonet i va veure que era més fàcil construir-lo que trobar-lo. Tots els fabricants de moble corbat reciclaven d’alguna manera amb dissenys creats exprocesso. Els més destacables per imaginatius pot ser són els de Germans Thonet. Possiblement era resultat del reciclatge la barra corbada superior de la cadira nº 53, les potes corbades de la taula de joc (també es trobaba en versió jardinera) i els suports del tovalloler nº 1 del catàleg de Thonet.


Catàleg de 1891 de Germans Thonet.

La casa Kohn va seguir els pasos de Thonet i va incorporar altres models probablement reciclats com la cadira nº 22 que presenta una discontinuïtat lineal innecesaria en la peça del respatller en la seva part més alta.


                                            Catàleg de 1885 de J J.Khon

Pot ser la peça més interessant de reciclatge de Kohn es el que podem anomenar « balancí olímpic » pels sis semicercles que presenta, tres a cada banda. Probablement, el model, que porta el nº 837 del catáleg (primer catàleg on apareix és l’alemany de 1909),  és un disseny que sorgeix del fet de que  a l’hora de fer cercles complets de tant en tant es trencava un. Com que el balancí normal porta dos cercles a cada banda pot ser van pensar que seria més sólida la peça en aquest cas  si en posaven tres semi-cercles i així va sorgir el “balancí olímpic”. És molt difícil de trobar però al taller de la Mariona i el Xavi va entrar un balancí 837 per restaurar.

Envernissant a munyeca un lateral del balancí.

















Aquí podem apreciar els tres semicercles de cada lateral.



                                                           Julio Vives Chillida, gràcies per la teva col.laboració.
Mariona Velasco
Xavier Duch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada